101 najlepša pjesma naroda Besne i Hercegovine, naslov je ove novo-izdate knjige. Jedan od njavećih umetnika  bivše države Branko Karakaš, koji živi  od 2000 -te godine u Beču,objavio je svoju najnoviju knjigu  pesama, nota i akorda u Sarajevu. Vrednosti koje su generacije muzičkih  veličina, čuvale,školovale i  interpretirale  pre nego ih pregazila novo nastala

politikanizacija svega pa i  ovog narodnog blaga koje poseduje naš narod. Ovaj naš veliki umetnik, nikada nije sebe  smatrao isključivo  kao Srbin, Hrvat, Makedonac ili ili, ali je uvek bio sve. On,  jednostano nije ni mogao da sebe skrati na jednu nacionalnost  jer se  podjednako  posvetio svima  na ovom,  nekad zajedničkom prostoru. Mnogi to nisu hteli a, ni mogli da shvate njegovu univerzijalnost,  što ga je uslovilo da i on ode  i pridruži se njegovoj familiji i ženi, Dr. Dragani Karakaš poznata kao  kao umetnik a, koja se  već prthodnih godina  bila preselila se u Beč.
Snažan je uticaj  destruktivnih težnji  u svim sferama života a posebno u ovoj oblasiti, posle razaranja nama zajedničke države. Dok je  Evropa  postavljala  temelje udruživanja nas tj. našu zajedničku državu  su  bez- kompromisno pod imperativom  zapadnih zemalja doveli do cepanja  u komadiće i vratili  društvo u  decenije unazad.  Tako da se narodna kulturna blaga prepisuju i deklarišu, onako kako to  kome odgovara od  novonastavih sve-vlasnika u  našem sve siromašnijem društvu.
Kompozitor i višestruki umetnik , ponajviše vredan i nesebičan čovek koji želi još uvek  u svojoj 81 godini života, uraditi  još nešto za buduća pokolenja  u očuvanju njegovog dobra.
Knjiga koju vam predstavljam  je upravo izdata  pod nazivom: 101 Najljepša pjesma naroda Bosne i Herzegovine -Branko Karakaš, u Sarajevo 2013.                                                                                  -
Par reči iz  predgovora:
Ako se rađanje narodne pjesme posmatra kao dugotrajni proces, koji u sebi sadrži
razne faze nastanka i njenog samopotrvđianja, onda njen opstanak na prostorima Bosne i Herzegovine zahtijeva od nas da se odredimo prema njenim estetskim vrijednostima i njenoj ulozi  koju karakteriše sadašnji trenutak.S obzirom na njen dugogodišnji staž, neprocjenjivu umejetničku vrijednost i ulogu koju igra u vaspitanju minulih i sadašnjih generacija, narodna pjesma postaje najprepoznatljiviji znak svih onih osobenosti i vrijednosti koje karakterišu jedan narod.Imajući u vidu činjenicu da je narodna pjesma, zajedno  sa svojim stvaraocem rarodom, provela dugi životni  staž i odolela svim iskušenjima vremena, u svim hitorijskim fazama društvenog razvitka, postajući sve raskošnije i privlačnija, stvoreni su svi preduslovi  za njen nezadrživi hod, ne samo na prostorima sadašnjosti, već i u budućnosti.
Obogaćena  novim izdržajnim  sredstvima i mogućnostima savremenog načina plasmana, njen prkosni ritam i raspjeana  melodika postaju svakodnevni govor, ne samo na prostorima Bosne i Herzcegovine, već i brojnih ljubitelj narodne pjesme širom svijeta, koji u pjesmi traže oduška svom raspoloženju.
To nas navodi na zaključak da je pjesma uvjek bila i osala najjače oružje svakog naroda. Pjesma je uvjek bila govor srca i duše, nošena zanosom i sevdahom. Zato, ako želiš da upoznaš duš jenog naroda, njegov karakter i obeležja , njegovu sudbinu i istorij,upoznaćeš ih najbolje preko njegovih narodnih pesama….
(iz  nove knjige Branka Karakaša)
(piše mirel tomas)