P3150024 Small

Dopisnik: Đuro Milekić
Da se dobro delo nikada ne zaboravlja potvrdili su nedavno meštani pitomog sela Banje kod Aranđelovca podigavši svome doktoru u znak zahvalnosti i sećanje  na seoskom groblju spomenik a na zgradi bivše bolnice otkrili ploču na hebrejskom i

srpskom jeziku.Plemeniti ljudi Nikola Minić domaćin poreklom iz istoga sela i gospodin Milivoje Mihailović novinar bili su inicijatori i pokretači ove zahvalne akcije. Inžinjer Miloje Vujanović se na svoj uvek plemeniti način onmah odazvao i priključio akciji. Aamabasador Izraela gospodin Josef Levi sa predsednikom opštine Aranđelovac otkrili su spomen ploču. -Veliko mi je zadovoljstvo što danas , zajedno sa ambasadorom prijateljskog Izraela , otkrivamo ovu ploču i na taj način odajemo počast hrabrom i plemenitom čoveku. Neko koga se posle sedam decenija rado sećaju i o njemu pričaju sa ogromnim poštovanjem zalužuje divljenje i na ovaj način simbolično se odužujemo dr. Špringeru- izjavio je predsednik opštine Bojan Radović. Takođe je napomenuto da tek predstoji prava saradnja između naših gradova i država.
Ko je legendarni doktor?
Ko je legendarni doktor o kome je poslije sedamdeset godina vaskrslo svetlo ime na koje je ovaj deo Šumadije ponosan?
Ko je legendarni doktor čije je ime vaskrslo poslije sedamdest prećutanih godina? Dr. Vladimir Špringer u čuvenoj noći dugih noževa 1933 godine, kada su razbešnjeli hitlerovci napravili nezapamćeni lom i bestidni pogrom nad Jevrejima imao je sreće da zahvaljujući jednom esesovcu čijeg je oca lečio spasi glavu izbegnućem u Čehoslovaku. Odatle je stigao u Srbiju. Odlukom Ministarstva zdravlja Kraljevine Jugoslavije dodeljen je u selo Banju kod Aranđelovca. Tu mu je ugledni sveštenik Jeremija ustupio kuću da otvori bolnicu sa tridest pet ležaja.
Hipokratova zakletva je dr. Špringeru  bila svetinja. Njegove usluge plaćao je ko je mogao a ko nije nije ni ostajao dužan. To je bilo iskreno geslo čovaka koji se udomio u selu Banji.
Na žalost sudbina mu nije bila nimalo naklonjena. Ono šta je izbegao u Nemačkoj stiglo ga je u Srbiji.Zbog optužbe da je šurovao sa partizanima nenadano je ubijen 1943 godine od strane narodnih neprijatelja.

Još jedno svetlo ime koje stoluje u parku Bukovičke Banje u Aranđelovcu

Prilikom nedavne posete Aranđelovcu, upravo povodom o kome će biti reči,
ambasdor Izraela gospodin Josef Levi našao se u jednistvenom prostoru skulptura gradskog parka gde se nalazi od osnivanja Smotre Mermer i zvuci skulptura Shoshane Hejman vajarke iu Izraela. Njena bela skulptura "Žena koja sedi" nalazi se u središnjem delu galerije skulptra na otvorenom.