Bivši slovenski predsjednik Milan Kučan u razgovoru za ljubljansko Delo uputio je zlokobne poruke u pogledu budućnosti naše zemlje. Uz ostalo, ocijenio je kako nije realno da se Slovenija u Europskoj uniji predstavi kao djelatni faktor u regiji zapadnog Balkana, tokom svog predsjedanja Vijećem EU-a u drugoj polovini ove godine.

U razgovoru za vodeći slovenski dnevnik, Kučan je kazao da mu se čini kako je ambicija sadašnje slovenske vlade da da neku "svježu ideju" za približavanje regije Europskoj uniji.

"To se čini privlačnim, ali je nerealno", kazao je.

Dodao je i da se Slovenija od tog prostora godinama udaljavala i diplomatski ga zanemarivala pa se sada teško može predstaviti kao utjecajan regionalni faktor.

“Posebno zato jer nam upletene države u regiji to ne priznaju”, kazao je, a kao primjer gdje se Sloveniji priznaje utjecaj spomenuo je samo Sjevernu Makedoniju, gdje je slovenska politika bila "prilično aktivna", piše Delo.

Govoreći o problemu BiH, nakon višesedmičnih polemika koje je izazvao non-paper u kojem se razmišlja o prekrajanju granica na Balkanu i podjeli BiH uzduž etničkih linija, Kučan se prisjetio situacije od prije desetak godina, kada je kao izaslanik tadašnjeg premijera Boruta Pahora analizirao stanje u BiH i sam o tome sastavio jednu vrstu neformalnog dokumenta na nekoliko stranica, te ga predao tadašnjem predsjedniku Europskog vijeća, Hermanu van Rompuyju.

"Dobio sam osjećaj da ga ta analiza na desetak stranica nije zanimala ili da je nije niti pročitao. Kazao mi je da je pažnja Europske unije, sve dok nema rata, usmjerena na Srbiju, da Srbiju treba što prije osposobiti i primiti u EU, kako bi ona kao regionalna sila na Balkanu preuzela odgovornost za pacifikaciju Balkana", kazao je prisjećajući se tadašnje inicijative Pahora i susreta s Van Rompuyjem.

Dodao je kako je Van Rompuyja tom prilikom upozorio kako je opasno na Balkanu govoriti o regionalnim silama jer to vodi prema ratu, te da je analiza koju je tada Kučan dao na razmatranje sadržavala "grube činjenice" o stanju u Bosni i Hercegovini i to da ona nakon Daytonskog sporazuma "propada".

Da ne samo ne funkcionira, nego da se BiH raspada iznutra, naveo je Kučan, dodavši da stanje ni sada nije bolje.

Ako se u 30 godina ništa ne dogodi i stvari ostaju na statusu quo, to znači da je stanje sve gore, a podjele sve veće, naveo je Kučan u razgovoru za ljubljansko Delo.

"Ako se ništa ne napravi da se zaustavi unutarnji raspad države, može se dogoditi i da dođe do raspada izvana", kazao je za slovenski dnevnik Kučan, dodavši da je najglasniji zagovornik raspada BiH vođa bosanskih Srba i predsjedavajući predsjedništva BiH Milorad Dodik, no da ni odnosi Bošnjaka i Hrvata u Federaciji BiH "nisu uzorni".