TRAGOVI /

 Jubilarni, 60. Sajam knjiga u Beogradu danas je bio u znaku 100. godišnjice rođenja dečjeg pisca, humoriste, satiričara i pesnika Branka Ćopića (1915-1984) i tom prilikom održane su tribine o njegovom pisanju, literaturi, humoru i satiri.

BEOGRAD - Jubilarni, 60. Sajam knjiga u Beogradu danas je bio u znaku 100. godišnjice rođenja dečjeg pisca, humoriste, satiričara i pesnika Branka Ćopića

(1915-1984) i tom prilikom održane su tribine o njegovom pisanju, literaturi, humoru i satiri.

U Sali "Branko Ćopić" prvo je održana tribina "U Brankovoj kućici" na kojoj su se Ćopića prisetili dečji pesnici Raša Popov, Slobodan Stanišić i Ljubivoje Ršumović, a potom tribina "Brankova potkovica", na kojoj su o Ćopićevom humoru govorili pisci i humoristi Vladimir Andrić, Branko Stevanović, Pop Dušan Đurđev i Tode Nikoletić.

Popov, Stanišić i Ršumović prisetili su se kako su, radeći u Radio Beogradu, imali intervjue sa Ćopićem i sva trojica su se složili da je bio jedan od omiljenih pesnika i književnika, veliki humorista, šeret i da je hteo da izađe u susret mladima.

"Bio je napopularniji pisac u tadašnjoj Jugoslaviji", naglasio je Popov osvrnuvši se na neka od njegovih dela kao što su romani "Prolom" i "Gluvi barut",  i komad "Odumiranje Međeda".

Ršumović je naglasio da je Ćopić bio "pesnik i književnik koga su svi voleli, čitali i ugledali se na njega".

"Ćopić je "kriv" što sam postao pesnik, a ne kardiolog", rekao je Ršumović okupljenim osnovnica iz više beogradskih osnovnih škola.

"Bio je šeret, vedar, spreman da pomogne mladima, imao je široko srce za šalu i za radost, a takvi nesebični ljudi ponekad tragično završe", zaključio je Ršumović.

Na tribini "Brankova potkovica" govorilo se o Ćopićevom humoru u književnosti za decu.

Pisac, scenarista i autor mnogih emisija za decu, kao što su "Laku noć deco", "Pustolov" Vladimir Andrić istakao je da je Mačak Toša njegov omiljeni junak u proteklih 60 godina, prisetivši se da je njegov prvi susret sa Ćopićem bio u Domu kulture u Obrenovcu, kada je ovaj pisac razgovarao sa decom i u jednom momentu iz usmenog prešao u čitanje, a da to niko nije primetio.

"Njegova književnost kao da je usmena i samo zabeležena", rekao je Andrić, naglasivši da je Ćopić imao "savršen stil koji u sebi ima unutrašnju snagu".

"Obeležavanje ovog jubileja je jako značajno i treba da budemo srećni što smo imali takvog pisca svetskog ranga", rekao je on, dodajući da je njegov humor bio izuzetan, poseban i da pored smeha sadrži i emocije, osećanja.

"Ima i sete kod njega u pisanju, jer uvek može da se oseti ta neka prolaznost", istakao je Andrić.

Na tribini "Jeretik golubijeg srca" u sali "Ivo Andrić" profesor Svetozar Koljević, novinar Miloš Jevtić, profesor dr Jovan Delić i profesor Jovan Ljuštanović govorili su o humoru i lirskom kompleksu Ćopićevih dela.

Koljević je rekao da je on bio jedan od omiljenih dečijih pisaca, naglasivši da je Ćopićeva vera da ipak humorom mogu da se leče "svoje i tuđe rane" obeležila njegovo stvaralaštvo.

Jeftić se složio da je Ćopić bio omiljen kod dece jer kada je primljen u Srpsku akademiju nauka i umetnosti ispričao je da su mu akademici rekli da ga nisu oni izabrali za člana SANU već njihovi unuci.

Delić je rekao da se njegove knjige međusobno dopunjuju i da među njima postoji unutrašnja veza.

"Nema velike razlike između Ćopićeve literature za decu i odrasle", primetio je Delić.


Foto TANJUG, arhiva