Vreme sloge: Radmila Savić, Ljuba Radosavljević, Goran Đorđević i Vesna Jovanović Klinger prilikom uručenja pomoći

       U kulturno-integrativnom udruženju Fokus iz Beča došlo je do neslaganja i podela zbog pritiska na direktora Osnovne škole “Branko Radičević” u Cernici kod Gnjilana. Udruženje je 24. maja održalo humanitarno veče i tom prilikom prikupljeno je 2.750 evra pomoći ovoj školi na Kosovu i Metohiji. Novčana pomoć direktno je predata direktoru škole Goranu Đorđeviću, koji je prisustvovao humanitarnoj večeri u Beču. Od njega je, međutim, usred raspusta zatraženo da podnese izveštaj o utrošku sredstava što je dovelo do razdora u Fokusu. Vesna Jovanović Klinger, predsednica Fokusa, odlučila je, posle širenja kojekakvih priča o tome šta je urađeno sa tom pomoću, da na sednici Upravnog odbora udruženja donese odluku o razrešenju Radmile Savić, dosadašnje koordinatorke humanitarnih aktivnosti udruženja. Povod za to bila je objava Savićeve na društvenim mrežama da tim za humanitarne aktivnosti, sa njom na čelu, a u kojem su još Ljiljana Ristić, Marija Mijailović, Milena Vitorović-Jović, izlazi iz udruženja Fokus.

“Udruženje Fokus nas nije ispoštovalo i naš rad je omalovažen. Nastavljamo da radimo samostalno do osnivanja humanitarne organizacije”, najavila je ona.

Istakla je da će pomoć ići deci koja su ugrožena, a prioritet će biti deca u enklavama na KiM.

“Prošla su dva meseca od humanitarne večeri za decu Cernice. Nismo dobili izveštaj pa nismo u mogućnosti da donatorima prikažemo šta je urađeno sa prikupljenim sredstvima. Nije do nas, a mi se izvinjavamo svim donatorima”, poručila je Savićeva,

Na to je predsednica Fokusa istakla da je na predlog Savićeve sve organizovano i utrošeno mnogo truda i rada kako bi manifestacija prošla u što boljoj organizaciji.

– Kao prvo ne treba obmanjivati Fejsbuk prijatelje, jer sve navedene osobe su bile samo aktivistkinje i dobrovoljno pomagale, a nikada nisu bile članice Fokusa. Razlog ovakve odluke gospođe Radmile Savić je taj što direktor škole u Cernici nije poslao izveštaj kada je ona želela. Iako sam joj lepo objasnila da će sastanak Upravnog odbora Fokusa biti održan 15. septembra, na koji sam pozvala i direktora iz Cernice – objašnjava Jovanović Klinger.

Ona kaže da je Savićeva na direktora škole vršila pritisak da pod hitno mora da podnese izveštaj.

– Posle naše humanitarne večeri direktor je bio sa decom u Crnoj Gori na moru, pošto je usledio kraj školske godine. I on je, kao i mnogi, otišao na odmor. Pitala sam šta je toliko hitno? A odgovor je bio “moramo donatorima da podnesemo izveštaj”. Rekla sam 15. septembra je sastanak i na tom sastanku ćemo o svemu razgovarati, a pojedini iz grupe su me pitali ko sam ja – kaže Jovanović Klinger.
Škola odlučuje

– Svi koji su donirali pomoć te večeri, kada je direktor potpisao odluku udruženja Fokus o primopredaji novca, dali su je od srca, ne ulazeći u to da li će direktor kupiti lopte ili popraviti podove. Kako Savet škole postigne dogovor, tako će biti. Međutim, pojedini iz te grupe su išli do detalja – pa zašto ovo, pa zašto ono. Nisam htela da slušam i pratim diskusije u toj grupi, jer sam videla da pojedini ne shvataju ni sistem institucije i nemaju tu širinu da shvate sve okolnosti u kojima se svi mi nalazimo – objašnjava Jovanović Klinger.
Čista savest

Vesna Jovanović Klinger je Radmili Savić i njenim “prijateljicama” poželela mnogo uspeha u daljem radu i najavila da će u svakom slučaju na sledećem sastanku

Savićeva biti razrešena dužnosti u Fokusu.

– Razmišljam kao normalan i trezven čovek, čemu sve to vodi i pitam se gde ja to pogreših i zašto sve to? Čista mi je savest, a drugi neka se pitaju – zaključila je Vesna Jovanović Klinger.


Z. Mirković

Lični stav urednika Tragovi-Sledi

"Ko sa Vesnom Klinger Jovanović tikve sadi o glavu mu se olupaju?"