BEOGRAD - Sjedinjene Države, zajedno sa Francuskom i Velikom Britanijom započele su vojnu operaciju protiv Sirije, oko 3.25 časova po centralnoevropskom vremenu!

Nekoliko minuta pre početka udara na Siriju, BBC i američki mediji su preneli da je predsednik SAD Donald Tramp odobrio američke vojne napade po metama u Siriji, odnosno po ciljevima skladišta navodnog hemijskog oružja. Prema pojedinim informacijama lansirano je do 100 krstarećih raketa, uglavnom "tomahavk", ali tačni podaci nisu saopšteni.
Sirija je saopštila da je oborila najmanje 20 projektila. Američki general Džozef Danford, šef združene američke operacije, poručio da su preduzete sve mere kako bi se izbegle ruske žrtve. Danford je dodao da je ova runda vazdušnih napada gotova!
Većima krstarećih raketa pala je u okolini prestonice Damaska, a nekolicina u gradu, ali zasad nema informacija o eventualnim sirijskim žrtvama, ili uništenim ciljevima. Pogođen je i vojni depo u istočnom Kalamunu, severozapadno od Damaska, lokaciju u Masjafu 170 kilometara severno od prestonice. Sirijski mediji su javili da je pogođen naučno istraživacki centar u Damasku za koji Pentagon tvrdi da je korišćen za razvijanje i proizvodnju hemijskog i biološkog oružja, prenosi Rojters.