„Праведни гнев“ еврофанатика: „Таква одлука је срамна, несхватљива и понижавајућа за Србију, она је резултат политичке намере да се заустави или успори европски пут Србије. Она је отворени политички притисак на Србију да одустане од своје јасне политике заштите државних интереса“
    Јавно позвао ЕУ да „прекине са трагикомичним објашњењима да Србију блокирају Хрватска и Велика Британија“: “Не, нас блокира ЕУ, јер ме нико не може убедити да цела ЕУ није утицајнија

од Хрватске. Уосталом, ако ће Хрватска као земља која је починила геноцид над Србима у усташкој фашистичкој НДХ и у којој се још пролама фашистички поздрав, а и као земља која је, вршећи етничко чишћење, протерала више од 200 хиљада Срба у акцији Олуја, бити мерило за улазак у ЕУ, онда се са правом поставља питање - идемо ли у правом смеру“

        МИНИСТАР спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас да је одлука ЕУ да не отвори преговарачка поглавља 23 и 24 са Србијом неприхватљива и најавио да ће предложити премијеру да одржи хитне консултације о даљим потезима у области спољне политике уочи Париског самита 4. јула.

        Дачић је у изјави достављеној медијима, навео да је шокиран одлуком ЕУ да не отвори преговарачка поглавља 23 и 24 са Србијом, а да отворе нова поглавља са Турском и Црном Гором.

        „Таква одлука је срамна, несхватљива и понижавајућа за Србију, она је резултат политичке намере да се заустави или успори европски пут Србије. Она је отворени политички притисак на Србију да одустане од своје јасне политике заштите државних интереса“, наводи се у саопштењу.

        Дачић је истакао да је Србија испунила све што се од ње тражило у процесу преговарања са ЕУ и позвао Унију да „прекине са трагикомичним објашњењима да нас блокирају Хрватска и Велика Британија“.

        „Не, нас блокира ЕУ, јер ме нико не може убедити да цела ЕУ није утицајнија од Хрватске. Уосталом, ако ће Хрватска као земља која је починила геноцид над Србима у усташкој фашистичкој НДХ у којој се још пролама фашистички поздрав, и као земља која је протерала више од 200 хиљада Срба у акцији Олуја вршећи етничко чишћење, бити та која ће бити мерило за улазак у ЕУ, онда се са правом поставља питање - идемо ли у правом смеру“, наводи се у саопштењу.

        Он је додао да је данашња одлука ЕУ неприхватљива за Србију и да ће предложити премијеру Алекснадру Вучићу да одржи хитне консултације о даљим потезима у области спољне политике уочи Париског самита 4. јула на којем би требало да се окупе лидери земаља региона.

        Бета