Aleksandar Jabalanović, koji je na Vidovdan posle 17 godina otišao na Košare, najavio je da će tamo biti podignuto spomen-obeležje palim srpskim borcima. Košare su, kaže on, sramota Evrope koja je bombardovala srpsku vojsku koja se branila od terorista, istih onih koji danas ubijaju po Evropi.

Vest da na srpsko-albanskoj granici na Kosovu i Metohiji na karauli Košare jedan Srbin na Vidovdan polaže venac i da pali sveće srpskim borcima palim na ovom mestu 1998/99. godine kao grom iz vedra

neba pogodila je albanske političare, dok su prištinski mediji požurili da ovaj čin okarakterišu kao "provokaciju".

Albanci su, inače, nedaleko od karaule Košare već odavno podigli spomenik teroristima OVK koji su napadali srpsku vojsku na karauli Košare.
Sve kao i pre 17 godina

Jablanović kaže da 82 minuta koje je proveo na Košarama na Vidovdan ne mogu da se porede sa onim što su naši vojnici uradili da odbiju napade OVK i NATO-a.

- Na Košarama sam zatekao ruševine, deo teritorije koji i posle 17 godina izgleda kao da su se borbe završile pre četiri dana. Ono što sam tamo video treba da vidi cela Evropa, i to bi trebalo da bude sramota Evrope koja je bombardovala srpsku vojsku koja se branila od terorista, istih onih koji danas ubijaju bombama po  Evropi - kaže Jablanović.

 

Jablanović navodi da je njegova namera bila da polaganjem venca na karauli Košare na Vidovdan oda počast poginulim borcima koji su 82 dana branili i odbranili karaulu i dodaje da su srpski vojnici na ovom položaju bili izloženi najžešćim napadima tokom rata na Kosmetu 1998. godine i NATO bombardovanja SRJ 1999. godine.

Jablanović, koji je inače državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije, kaže da je tamo otišao samoinicijativno. Na Košarama, gde je za Srbe inače pristup gotovo pa nemoguć, Jablanović je ostao tačno 82 minuta, upravo onoliko koliko dana je i trajala odbrana Košara.

- To je bio najosetljiviji deo srpske odbrane, a sa srpskim vojnicima karaulu su branili i ruski kozaci. Venac koji sam položio je namenjen i Srbima i vojnicima iz internacionalne brigade koji su tu ostavili svoje živote. To što Albanci moju posetu Košarama smatraju provokacijom govori o njihovoj nezrelosti. Karaula Košare ne služi da bi se provocirali Albanci nego da bi se osvežila sećanja na herojski čin srpske vojske, mladića od 18-19 godina koji su branili Republiku Srbiju i koji su za nju dali svoje živote. Oni su tu zemlju tamo zaštitili, jer da nije bilo njih tamo, danas ne bi na Kosovu i Metohiji bilo ni srpskog naroda - uveren je Jabalanović.

On je najavio da će 17 godina posle bitke na Košarama biti pokrenuta inicijativa da se na tom mestu podigne spomen-obeležje za pale srpske borce.

- Naš sledeći korak biće da tamo sagradimo jedan mauzolej-spomenik za sve borce koji su se borili za Srbiju, a koji su tamo pali. Taj spomenik neka bude svedok jedne herojske borbe i jednog strašnog vremena stradanja najhrabrijih sinova našeg naroda - istakao je Jablanović.

Do samih Košara se na Vidovdan, kaže, probio kao i svi Srbi pre njega - rešenošću i hrabrošću. Parkirao sam se četiri kilometra od same karaule i taj deo puta prepešačio kroz šumu. Položio sam venac i zapalio sveću našim herojima koji su Košare branili 82 dana, ispričao je on.

Jablanović  dodaje da ga je poseta Košarama lično zauvek promenila i da jedino što je mogao da kaže jeste - hvala svima srpskim vojnicima i svima onima koji su se borili na strani Srbije i "pokazali zube" neprijatelju.

- Albanci su rekli da na Košare neće više kročiti srpska noga, evo kročila je! Slagali su, kao što lažu da je Kosovo nezavisno - emotivno je svoju posetu Karauli Košare doživeo Jablanović.