Ruski obaveštajci dostavili našim službama podatke koji ukazuju na jako opasne planove Amerikanaca u Srbiji... Dva su scenarija za izazivanje totalnog haosa u našoj zemlji: Ubijati Vučićeve saradnike i rođake, pa to predstaviti kao mafijaški obračun! Ubijati najglasnije protivnike Vlade Srbije i onda za ta ubistva optužiti vlast

Amerikanci imaju jako opasne planove za izazivanje haosa i političkog prevrata u Srbiji, a da bi ostvarili interese, šefovi CIA spremni su čak i da organizuju ubistva!

Ovakvo dramatično upozorenje ruski obaveštajci su, kako saznajemo, pre desetak dana uputili srpskim kolegama.

U prvom trenutku, ovom upozorenju nije pridavan veliki značaj, ali posle slučaja "Jajinci" i otkrivene pripreme atentata na premijera Vučića i, najverovatnije, njegovog brata Andreja, ruska dojava je shvaćena ozbiljno.

Da se ne ponovi ubistvo Đinđića

Nadam se da se ono najgore neće dogoditi, jer Srbija reprizu ubistva još jednog premijera neće lako preživeti
(Božidar Spasić, bivši operativac DB)

Naše službe su, kako saznajemo, proteklih dana od zvanične Moskve zatražile dodatne podatke i eventualne dokaze o "američkoj zaveri".

Priprema terena

Prema rečima naših izvora, Rusi tvrde da CIA planira da Srbiju gurne u totalnu političku nestabilnost po receptu koji je na ovim prostorima već viđen krajem devedesetih godina prošlog veka.

- Dva su scenarija za izazivanje haosa, a oba podrazumevaju ubistva! Prema prvom, bio bi ubijen neko od Vučićevih bliskih saradnika ili čak rođaka, što bi onda u medijima bilo predstavljeno kao mafijaški obračun unutar kriminalne vlasti! U tom kontekstu vrlo je indikativno da godinama u medijima koje u Srbiji kontrolišu Amerikanci traje sistematska satanizacija ljudi iz Vučićevog najbližeg okruženja. Pogledajte samo kako se njegov rođeni brat Andrej, bez ikakvih dokaza, prikazuje kao čovek iz senke koji se bavi sumnjivim poslovima, reketira ljude, otima firme i restorane... - upozorava jedan od naših sagovornika.

On navodi da bi, prema drugom planu, bili ubijani najglasniji politički protivnici Vlade i premijera Vučića.

- Za ta ubistva bi onda, naravno, bila optužena vlast. Ne treba ništa da objašnjavam, setite se samo ubistava devedesetih i tokom 2000. godine, pre Petog oktobra... Jasno je da je, kad je neko spreman na radikalne metode, vrlo lako gurnuti zemlju u opasan haos u kom je moguć svaki scenario, pa i onaj ukrajinski ili, ne daj Bože, libijski... - upozorava izvor Informera.

I dok zvanično juče niko nije hteo da komentariše naša saznanja, profesor Fakulteta bezbednosti Milan Mijalkovski smatra da su ovakvi navodi vrlo verovatni.

- Opšte je poznato da se CIA bavi i atentatima. Pa samo su Fidela Kastra pokušali da ubiju oko 500 puta! Naivno je verovati da ta agencija služi za prikupljanje podataka. Njen glavni zadatak su subverzivne akcije širom sveta! Oni su ranije političke likvidacije sprovodili i u, navodno, prijateljskim zemljama - napominje Mijalkovski.
Jajinci su početak

Bivši operativac DB Božidar Spasić ističe da su afere koje ovih dana pune stupce srpske štampe samo uvod u projektovani haos.

- Tek nas čeka veliko finale. Nadam se da se ono najgore neće dogoditi, jer Srbija reprizu ubistva još jednog premijera neće lako preživeti. Osim Vučića, ugroženi su i njegovi najbliži saradnici. To ne moraju biti samo likvidacije, već i kontrapropaganda, poturanje optužbi, fabrikovanje afera... Oružje koje je ostavljeno pored kuće premijera jasna je poruka: Pogledaj, Vučiću, šta sve možemo da ti uradimo! - upozorava Spasić.
 
Cvijanović: Vučić mora kao Orban, da ne završi kao Janukovič!
 

Glavni urednik "Novog standarda" Željko Cvijanović kaže za Informer da će se Srbija vrlo brzo naći pred nizom specijalnih i koordinisanih operacija stranih obaveštajnih službi, koje se neće libiti čak ni političkih ubistava!
Komentarišući pripremu atentata na premijera Aleksandra Vučića, kao i sumnje da je moguća meta zapravo bio premijerov brat Andrej Vučić, Cvijanović ističe da je sada ključna efikasna reakcija države. On napominje da za spasonosna rešenja Srbija nema mnogo vremena:
- Promene u sistemu bezbednosti, u medijima i državnom aparatu moraju biti veoma brze i dobro osmišljene, budući da će se Srbija veoma brzo naći pred nizom specijalnih obaveštajnih operacija u koje će biti uvezani stranci, domaća peta kolona i kriminalci. Oni se neće libiti čak ni ubistava! - objašnjava urednik "Novog standarda".
Cvijanović kaže da bezbednosne službe u Srbiji i dalje nisu sposobne da u punoj meri odgovore pritiscima i zamkama kojima će Srbija u narednom periodu biti izložena.
- U istočnoevropskim zemljama nalazimo dva karakteristična primera za postupanje u takvim situacijama, Orbanov i Janukovičev. Prvi je, odlučujući se da povrati suverenitet svoje zemlje, tiho započeo dubinske promene u službama bezbednosti i u državnom aparatu, tako da u Budimpešti pokušaji obojene revolucije nisu dali rezultat. S druge strane, Janukovič je naivno verovao da će, kada je njegov odnos sa Briselom došao u krizu, ceo brod pratiti namere svog kormilara. Tako je praktično postao žrtva pete kolone u svojim redovima. Trenutno kod Vučića vidimo Orbanovu rešenost i Janukovičevu situaciju - upozorava Cvijanović.
V. M.