Грађани Америке су јасно ставили до знања свима који се баве политиком да нешто мора да се мења, сматра председник Србије Томислав Николић. Истиче да је Србија неутрална и да сарађује са свима.

Томислав Николић је поздравио победу републиканца Доналда Трампа на председничким изборима у САД и изразио очекивање да ће бити реализоване неке Трампове

изјаве из кампање, а посебно оне да се не треба свађати ни са Русијом ни са другим државама у свету.

Николић је рекао да је "веома рано јутрос" разговарао са премијером Александром Вучићем и нагласио да Влада треба да спреми анализу шта Трампова победа стварно значи за Србију, посебно за инвестиције из Америке, спољно-трговински дуг, за наше односе са САД у међународним организацијама, у "којима се већ дуги низ година дешава да САД или њихов представник буду супротстављени ономе што Србија жели или предлаже, или начину на који би Србија желела да оствари своја права".

"Очекујем да само будемо у истој равни са осталима, то ће бити велики помак и подстрек за нас, када говоримо о САД, да нам велики део народа не каже – шта то причате. Сада је на САД да докажу да смо у праву, да је само у сарадњи могуће живети даље", рекао је председник Србије.

Очекује боље односе међу свима у свету, али и да Србија за сваки свој потез више не буде критикована од стране САД већ да почну да размишљају колико ми имамо права и на шта све имамо права.

"Овакве резултате избора очекујем широм Европе кад дође до избора", рекао је Николић.

Након што је присуствовао завршетку војне вежбе "Словенско братство" на полигону Пасуљанске ливаде, Николић је новинарима рекао да промена председника САД неће бити само промена имена и презимена онога ко ће водити Америку, већ да ће бити промена понашања.

Председник Србије је рекао да су грађани Америке слободно, демократском вољом изабрали председника, да су показали да су уморни од ратова, од ангажовања њихове војске широм света, од свађа са другим државама и да не виде никакву корист од тога.

"Тиме су јасно ставили до знања свима који се баве политиком да нешто мора да се мења", оценио је Николић.

Очекује да ће се реализовати неке изјаве из Трампове кампање, а посебно оне о томе да се не треба свађати са Русијом и другим државама, те да Сједињене Америчке Државе треба да размисле колико јој пријатеља треба, а не непријатеља.

"Поздрављам победу Трампа и честитам грађанима што су умели демократски да изаберу, а и њему што је, упркос, чини ми се, напорима обе партије, успео да победи. То ми личи на неке наше председничке изборе…", рекао је Николић.

Према његовим речима, Земљина кугла је тако мала, а турбуленције и тектонски поремећаји који се дешавају данас могу све да нас врате 70 или 75 година уназад, што, каже, ваљда нико не жели.

"Осетио се замор грађана од неизвесне и лоше политике САД до сада", сматра председник Србије.

"Само онај ко живи затворених очију није очекивао победу Доналда Трампа", поручио је Николић и додао да је то било јасно, јер се свет убрзано мења последњих неколико година, а посебно последњих месеци.

"Србија неутрална, сарађује са свима"

Србија има добре односе са Организацијом за колективну безбедност и сарадњу (ОДКБ) и са НАТО-ом, сарађује са свима, а определила се за неутралност и то ће испоштовати, поручио је Николић.

Рекао је да је Србија имала две или три вежбе са војскама Русије и Белорусије, и око 100 активности са земљама чланицама НАТО-а, а на новинарско питање да ли ће се то променити је одговорио: "А што да се мења?".

"Што да се мења, сарађујемо са свима. Нећемо ваљда на ваги да гледамо колико смо са ким имали вежби. Ми вежбе имамо да бисмо увежбали нешто, а не да бисмо показали да смо са неком војском више, а са неком мање", рекао је Николић након што је присуствовао завршетку вежбе "“Словенско братство 2016”".

Он је поновио да Србија има добре односе са ОДКБ-ом.

“Раније смо почели да сарађујемо са НАТО-ом, али не као држава или војска која ће бити чланица већ као држава која зна да је потпуно окружена земљама чланицама НАТО-а и да томе треба да прилагоди своје понашање и приступ", рекао је председник Србије.

Поручио је да је Србија земља која се определила за неутралност и то ће поштовати.

"Ако питате мене бићемо војно неутрални, а ако би грађани Србије другачије одлучили, онда не заслужују оваквог председника, требаће им неко други", рекао је Николић.