Седница скупштинског Одбора за европске интеграције, на којој је шеф Делегације ЕУ Мајкл Давенпорт требало да представи Извештај ЕК о напретку Србије, одложена је док се не стекну услови за њено одржавање, изјавила је председница тог одбора Мариника Тепић.

Посланици СРС-а, Покрета Двери и ЛДП-а тражили су одлагање седнице док не добију извештај ЕК о напретку Србије на српском језику.

Реакције на данашњу седницу Одбора

Председница скупштинског Одбора за европске интеграције Маринка Тепић каже да неће дозволити да било ко од народних посланика скандализује рад Одбора и институцију Народне скупштине и вређа њено достојанство.

На конференцији за новинаре председница Извршног одбора Српске радикалне странке Вјерица Радета истакла је да су у Скупштини Србије брутално прекршени Устав и пословник, зато што је на седницу Одбора за европске интеграције позван шеф Делегације ЕУ у Србији Мајк Давенпорт и пошто је достављени извештај Европске комисије на енглеском језику.

Давенпорт на данашњој седници није ни почео излагање, а рад Одбора је прекидан два пута.

Одлагање седнице најпре су затражили посланици СРС-а и Двери, а потом и ЛДП-а.

Председник ЛДП-а Чедомир Јовановић тражио је да се прекине "срамота и понижавање скупштине" и предложио да се седница прекине и да се извештај Европске комисије преведе на српски језик.

"На другом месту треба да одлучујемо шта ћемо с Европом а не да овде линчујемо човека који ради свој посао и који је дошао на позив Скупштине Србије".

Иначе, у наставку седнице Одбора, која је прекинута због гласања, лидер Двери Бошко Обрадовић инсистирао је поново на томе да Давенпорт поднесе извештај о Брегзиту, јер је, како каже, права особа за то.

"С озбиром на то да је Давенпорт члан Владе, да присуствује седницама Владе, а можда је он и председник Владе, а Вучић министар без портфеља, потпуно је нормално и природно што је дошао. Ја сам поздравио његов долазак, желимо да чујемо његов извештај о Брегзиту", рекао је Обрадовић и поновио захтев да се "седница одложи до уласка Србије у ЕУ".

Како је рекао, кључни процеси у Европи данас су дезинтеграције и Давенпорт је зато изузетно компетентан да о томе говори.

За разлику од Обрадовића, лидер СРС-а Војислав Шешељ сматра да Давенпорту није место на седници Одбора, због чега је поручио да се мора прекинути с понижавањем Србије, мада, како је рекао, "ова влада очигледно воли да је понижавају".

Он је поновио да материјали који се представљају члановима Одбора морају бити на српском језику, а не на енглеском, јер у Србији нема "енглеске мањине, аустралијске..."

"Никад се овакав скандал није десио. Шта ради Давенпорт на нашој седници, он нема право да седи овде, може да седи на галерији, али тамо нема друштво, неће нико да седи са њим", приметио је Шешељ.

Посланик СРС-а Немања Шаровић је, коментаришући то што Давенпорт након паузе није више седео на месту председавајућег, а што су му радикали раније замерили, рекао да су га "девенпортовали у клуб у ћошку".

У првом делу седнице Одбора, која је почела око 8.30 и трајала више од сат и по, до паузе, посланици радикала и Покрета Двери ометали су рад, јер нису желели да разматрају материјал на енглеском језику, а Давенпорту су оспоравали "ЕУ легитимитет", сматрајући да је "непримерено да нас Британац убеђује да уђемо у ЕУ".

Седница Одбора потом је настављена око 11.15 рекламирањем пословника о раду парламента.

Посланици СРС-а изразили су незадовољство што је материјал достављен на енглеском језику.

"Никакав материјал за рад нисмо добили, енглески језик још увек није званичан језик у Скупштини. Док не обезбедите адекватни материјал и не створите услове, одложите седницу", рекао је посланик СРС-а Немања Шаровић.

Председница Одбора за европске интеграције Мариника Тепић објаснила је да документ није "наш службени" документ, да је енглески језик службени језик у ЕУ, те да ће Давенпорт изнети суштину извештаја на српском језику.

Посланик СНС-а Милимир Вујадиновић прокоментарисао је да су грађани на данашњој седници Одбора, нажалост, имали прилику да виде нешто "што није слика Србије".

Седници Одбора присуствовали су бројни посланици који нису чланови Одбора.

Лидер СРС-а Војислав Шешељ је "провоцирао" Давенпорта, тражећи му број телефона, како би могао да му "пребаци" неку песму.

Пауза у раду Одбора одређена је и нешто пре 10 сати, како би посланици на пленарној седници могли да гласају о неколико законских предлога.