Они који примају део пензије из ове бивше југословенске републике имаће право на редовни новчани додатак од 140 до 390 евра

Пензионери из Србије који примају део словеначке пензије требало би у најскорије време да пријаве износе страних пензија примљених у јануару 2017. како би им ове године, први пут био исплаћен годишњи додатак за ову годину.

Примаоцима сразмерног дела пензије (дакле, они који примају две пензије, од чега је једна словеначка) годишњи додатак ће се плаћати сразмерно, с тим што право на додатак неће имати пензионери чије су пензије веће од 750 евра, потврђују из овог словеначког пензијског фонда.

Према речима Марјана Папежа, генералног директора Завода за покојнинско ин инвалидско заваровање Словеније, годишњи додатак за 2017. биће исплаћен у висини од 140 до 390 евра, што директно зависи од висине пензије коју корисник прима.

Из пензијског завода Словеније зато позивају своје кориснике да искористе ово право, тим пре што се годишњи додатак ове године први пут исплаћује свим корисницима чија је пензија до одређених износа. Убудуће ће им се овај додатак редовно исплаћивати.

Пензионерима који словеначком заводу доставе доказе о висини исплаћене стране пензије до 30. априла 2017. годишњи додатак биће исплаћен до 30. септембра 2017. године, а ако Завод доказ о висини стране пензије прими до 30. септембра 2017. године, годишњи додатак биће исплаћен до краја 2017. године.

Примаоцима словеначке пензије који Заводу до 30. септембра 2017. не доставе податак о висини пензије годишњи додатак за 2017. у складу са законом, неће бити исплаћен.

На висину припадајућег додатка, осим висине словеначке пензије, утиче и висина пензија, коју су корисници примили у јануару 2017. године, из других држава.

Корисници словеначке пензије, пријаве могу слати интернетом, што је безбедно и једноставно, али и поштом, тако што ће податке о висини иностраних пензија да доставе на обрасцу који су добили од Завода за покојнинско ин инвалидско заваровање Словеније.

Словеначки завод исплаћује пензије за 10.790 корисника који живе у Србији, што је годишње око 21 милион евра, подсећају у српском пензијском фонду.

Међународни споразум о социјалном осигурању Србије и Словеније примењује се од првог новембра 2010. године, а два фонда су у међувремену, потписала и споразум о електронској размени података.

Захваљујући доброј комуникацији два фонда и редовним радним састанцима, решавају се сви проблеми из области пензијског и инвалидског осигурања.